اسکلت بتنی

بتن ریزی فونداسیون چیست؟ انواع بتن ریزی فونداسیون

در این مقاله به آموزش اجرای انواع بتن ریزی فونداسیون پرداخته ایم. بتن ریزی فونداسیون سوله، گسترده، نواری از انواع پر کاربرد در ساخت و ساز هستند. در ادامه از نکات مهم در مورد بتن ریزی و قیمت بتن ریزی فونداسیون در سال جدید مطلع می شوید:

تماس

آموزش بتن ریزی فونداسیون

بتن ریزی فونداسیون، به ظاهر کار ساده ای به نظر می رسد؛ اما پیش از اقدام به بتن ریزی لازم است نکات مهم در بتن ریزی ستون و سایر بخش ها را بدانید. احتمالا بارها اصطلاحاتی نظیر بتن ریزی فونداسیون گسترده، بتن ریزی فونداسیون در دو مرحله ای، بتن ریزی فونداسیون سوله و بتن ریزی فونداسیون نواری، بتن ریزی ستون و … را شنیده اید.

تماس

در ادامه می خوانید که بتن ریزی فونداسیون چیست؟ نکات مهم در بتن ریزی و مراحل بتن ریزی فونداسیون را شرح داده ایم:

بتن ریزی فونداسیون چیست؟

بتن ریزی فونداسیون از قسمت‌ های مهم ساخت و ساز محسوب می شود؛ بنابراین لازم است مجریان و ناظران پروژه به این قسمت اجرا و نظارت توجه ویژه‌ای داشته باشند.

بارهای وارده شده بر سازه، از طریق فونداسیون به زمین منتقل می شود، بنابراین در صورتی که اجرای بتن ریزی فونداسیون، اصولی و صحیح نباشد، حوادث جبران ناپذیری را به دنبال خواهد داشت.

بتن ریزی فونداسیون، از مهمترین بخش های ایجاد استحکام برای ساختمان است که در این مقاله به شرح آن پرداخته ایم. مراحل بتن ریزی پی یا همان بتن ریزی شالوده دارای نکاتی به شرح زیر است:

نکات مهم در بتن ریزی فونداسیون

تماس

نکات ریز و مهم در بتن ریزی فونداسیون شامل موارد ریز است که توصیه می شود حتما در ساختمان سازی رعایت شوند:

  1. به نوع سیمان و سنگدانه های بتن توجه کنید که تطابق آن با بتن ساخته شده کنترل شده باشد.
  2. اگر بتن مورد نیاز به صورت آماده باشد، به ساعت بارگیری و زمان تخلیه توجه کنید. این زمان نباید از یک ساعت بیشتر شود.
  3. موقع تخلیه بتن، نباید آب به ترکیب ساخته شده اضافه کرد.
  4. برای آغاز بتن ریزی معمولا برای اندازه پمپ از شیره سیمان استفاده می شود. این شیره هرگز نباید به درون قالب ها تخلیه شود.
  5. بتن ریزی بهتر است در یک محله انجام شود.
  6. فونداسیون ها را نباید قبل از رسیدن به مقاومت طرح، بارگذاری کرد.
  7. آزمایش های بتن لازم است مطابق با نظر مشاور و مهندس محاسب انجام شود. نتایج آن نیز به عنوان مدارک فنی پروژه نگه داشته شود.

مراحل بتن ریزی فونداسیون

مراحل بتن ریزی فونداسیون یا همان بتن ریزی پی ساختمان، از ابتدا تا انتهای اجرا شامل مراحل زیر است:

  • ۱) کندن پی و گودبرداری
  • ۲) اجرای بتن‌ نظافت
  • ۳) آرماتور گذاری پی
  • ۴) قالب بندی
  • ۵) ریختن مخلوط بتنی پی

** در ادامه به طور مختصر به شرح هر مرحله پرداخته ایم در صورت وجود هر گونه سوال و ابهام می توانید با کارشناسان ما تماس بگیرید.

تماس

 ۱- کندن پی و گودبرداری

  • در این مرحله اولین مرحله قبل از بتن ریزی فونداسیون بوده و لازم است تا جایی که در نقشه به عنوان تراز پایانی کار مشخص شده است، گودبرداری یا خاکبرداری کنید. برداشتن خاک معمولا تا عمق ۶۰ سانتی متر را خاکبرداری گویند و به برداشتن در عمق بیشتر گودبرداری می گویند.
  • لازم است خاکبرداری را تا رسیدن به خاک مقاوم ادامه دهید. اگر بستر خاک مناسب نیست، میتوان پی های عمیق را جایگزین پی های سطحی کرد.
  • ۲۰ سانتی متر پایانی تراز کار را با دست خاکبرداری کنید. زیرا با این روش دقت بهتری خواهید داشت اگر برای خاکبرداری از ماشین استفاده کردید و در صورت برداشتن خاک بیشتر، میتوانید از بتن مگر استفاده کنید و یا از ریختن خاک و کوبیدن آن برای جبران خاک اضافه ای که برداشته شده، استفاده کنید.

بنابراین همانطور که مشخص است، خاکبرداری با ماشین می تواند با هزینه های اضافی همراه باشد، اگر بیست سانتی متر آخر را کارگر خاکبرداری کند بسیار به صرفه تر و مطمئن تر خواهد بود. پیشنهاد می کنیم در مورد اصول گودبرداری ایمن مطالعه بیشتری داشته باشید.

۲- اجرای بتن نظافت یا بتن مگر

اجرای بتن نظافت، دومین مرحله از مراحل صحیح بتن ریزی شالوده است در این قسمت به شرح استفاده از بتن مگر یا نظافت پرداخته ایم. بتن مگر یا بتن نظافت، بتنی است که با عیار پایین حدود ۱۵۰ کیلوگرم سیمان در متر مکعب بتن به کار می رود.

هدف از استفاده بتن مگر این است که مخلوط بتنی به یک سطح تراز برای آرماتوربندی برسد و جلوی جذب شیره مخلوط بتنی توسط خاک را بگیریم.

ضخامت این مخلوط بتنی حدود ۱۰ سانتی متر است. اجرای بتن مگر در فونداسیون های گسترده در تمام سطح زیر سازه و در فونداسیون های منفرد، فقط زیر پی منفرد می باشد.

می توان در بتن ریزی فونداسیون نواری این مخلوط بتنی را در تمام سطح زیر سازه و هم زیر نوارها اجرا نمود. پیشنهاد می کنیم اطلاعاتی که در بخش های ابتدایی مقاله در زمینه مخلوط بتن مگر و کاربردهای آن در اجرای فونداسیون شرح داده ایم، با دقت مطالعه کنید.

۳- آرماتور گذاری پی

سومین مرحله آرماتور گذاری پی است که در اجرای فونداسیون اصولی بسیار مهم است. فونداسیون به صورت بتن‌ مسلح اجرا می شو، بنابراین اگر فقط مقاومت خمشی فونداسیون را در نظر داشته باشید، باید از مش‌ های فوقانی و تحتانی استفاده شود.

این مش‌ ها به همپوشانی نیاز ندارند و فقط طول گیرایی آرماتورها رعایت می شوند. توجه داشته باشید که فاصله بین آرماتورهای طولی فونداسیون بین ۱۰ تا ۳۵ سانت باشد.

در بخش های پر تراکم از دو آرماتور کنار هم یعنی از گروه میلگرد دوتایی یا لوله تفنگی استفاده شود.

تماس

برش وارد شده بر فونداسیون توسط ضخامت آن کنترل می شود اما در صورتی که ضخامت فونداسیون، پاسخگوی میزان فشارهای برش وارد شده نباشد، آن وقت باید آرماتورهای مش فوقانی و زیرین را روی هم و حداقل با ۳۰ سانتی متر هم پوشانی در نظر بگیریم تا آرماتورهای عرضی بسته ای برای تحمل برش ایجاد شوند.

نکات مهم در آرماتور بندی پی فونداسیون

نکات مهم در آرماتوربندی فونداسیون، شامل موارد زیر است:

  •  تطابق داشتن تعداد میلگردهای تقویتی با نقشه موجود
  •  کاهش میزان کاور به نسبت اندازه خاموت‌ها و آرماتورهای طولی
  •  میلگردهای آج‌ دار در پی به حالت طولی استفاده شود و میلگردهای آجدار در پی به حالت عرضی یا هر دو در جهت مخالف با مفتول در جای خود محکم شوند.
  •  میلگردهای ستون در فونداسیون یا بولت بیس پلت‌ ها حتما با خاموت و مفتول در جای خود به خوبی محکم شوند.
  •  استفاده از آرماتورهای تقویتی برای افزایش قدرت تحمل تنش لازم است.
  •  تعداد و سایز میلگردهای طولی را در نظر بگیرید.
  •  میزان خم انتهایی در خاموت، سنجاقی و میلگردهای طولی بررسی شود.
  •  تعداد و سایز خاموت‌ ها را بررسی کنید.
  •  میزان همپوشانی آرماتورهای طولی
  • فاصله آرماتورهای پی باید حداقل ۱۰۰ میلی‌ متر باشد.
  • اندازه آرماتور حداقل ۱۶ میلی‌ متر باشد.

پیشنهاد میکنیم بخش هایی که در مورد اجرای پی کنی و فونداسیون اسکلت بتنی و فلزی شرح داده ایم با دقت مطالعه کرده و در صورت وجود هرگونه سوال با کارشناسان ما تماس بگیرید.

تماس

 ۴- قالب بندی

چهارمین مرحله، قالب بندی است که قبل از بتن ریزی فونداسیون انجام میشود. لازم است قالب بندی قبل یا بعد از اجرای آرماتوربندی باشد البته این امر بستگی به انتخاب مصالح برای قالب بندی دارد.

اگردر انجام قالب بندی از مصالحی نظیر آجر و بلوک استفاده می کنید، ابتدا قالب بندی را انجام داده و بعد بتن های مگر ریخته شده و آرماتور بندی کنید.

اما اگر در قالب بندی از قالب‌ های فلزی یا چوبی برای قالب بندی فونداسیون استفاده می کنید می توانید قالب بندی را بعد از اجرای مخلوط بتنی مگر و آرماتوربندی انجام دهید.

به طور کلی، قالب بندی به مجموعه ای از اقدامات گفته می شود که‌ مخلوط بتنی تازه و خمیری را داخل قالب می ریزند تا زمانی که خود را بگیرد و بعد از آن می توان قالب ها باز کرد.  معمولا قالب‌ هایی که استفاده می شود، چوبی و فلزی هستند.

بهترین قالب برای بتن ریزی، قالب های فلزی هستند زیرا نصب و جمع آوری آن ها در مقایسه با سایر قالب ها راحت تر است. می توانید برای ساده سازی انجام کار، از مواد رها ساز در بدنه قالب ها استفاده کنید.

اگر از مصالح بنایی برای قالب بندی استفاده می کنید، حتما از یک نایلون و آب پاش روی مصالح استفاده کنید. با آب پاشی روی مصالح و یا اجرای ملات نازک روی مصالح می توانید از جذب شیره مخلوط بتنی توسط سایر مصالح، جلوگیری کنید.

 ۵- بتن ریزی فونداسیون

بعد از انجام چهار مرحله قبل، حالا نوبت به بتن ریزی فونداسیون می رسد. بتن های آماده برای استفاده خوب هستند زیرا به صورت اصولی در کارخانه ساخته شده اند و کیفیت خوبی دارند.

در زمان بتن ریزی شالوده، لازم است از محکم بودن قالب مطمئن شوید و بعد از آن دورترین قسمت را برای بتن ریزی انتخاب کنید.

هنگام بتن ریزی فونداسیون، لازم است از چند نفر برای اجرای کار استفاده کنید زیرا این کار بسیار دشوار و زمانبر است. در زمان بتن ریزی پی دقت کنید که مخلوط بتنی با ضربه به بدنه قالب برخورد نکرده و ضخامت لایه ها ۳۰ سانتی متر باشد.

تماس

توجه داشته باشید که ضخامت لایه ها از این بیشتر نشود و بعد از اینکه هر لایه به خوبی متراکم شده، لایه بعدی را به دقت بریزید.

بتن ریزی فونداسیون گسترده

در بتن ریزی فونداسیون گسترده، که پروژه‌ های بزرگ اجرا می شود، به علت حجم بالای بتن، به طور معمول بتن ریزی در یک مرحله انجام نمی شود. در این نوع بتن ریزی ها، لازم است برای قطع بتن ریزی اقدام کرد. برای اجرای صحیح قطع بتن ریزی مطابق با ضوابط استاندارد اقدام شود.

بتن ریزی فونداسیون نواری چیست؟

امروزه شهرسازی و نوسازی ساختمان ها در سراسر کشور به وفور مشاهده می شود. اگر با انواع فونداسیون آشنایی داشته باشید، احتمالا زمانی که از کنار پروژه های در حال ساخت عبور می کنید، کنجکاوید بدانید، پی ساختمان را چگونه می ریزند و بتن ریزی فونداسیون آن از چه نوعی است.

تماس
بعضی ساختمان ها از فونداسیون نواری استفاده می کنند و این نوع فونداسیون در صنعت ساختمان سازی بسیار محبوب است زیرا مزایای بی شماری دارد. اما بتن ریزی فونداسیون نواری چیست؟ همانطور که در تصویر زیر مشاهده می کنید، نوع قالب بندی این فونداسیون به شکل نواری است و پی آن با بتن به شکل نواری تکمیل می شود.

 

پی نواری چیست؟

پی نواری در فونداسیون نواری، به استحکام سازه ها کمک می کند و بار آنها را به لایه هایی از خاک یا سنگ کف ساختمان منتقل می کند. پی نواری از ظرفیت بالایی برای تحمل فشارهای وارد بر ساختمان برخوردار است.

نقش پی نواری در فونداسیون نواری مانند ریشه برای درخت است، بنابراین مهمترین بخش یک ساختمان برای ایجاد استحکام و ایمنی، پی آن است که ساخت آن نیاز به دقت بسیار بالای مهندسین، اجرای دقیق نیروی کار و تحلیل و طراحی های کارشناسانه دارد.

تماس

فونداسیون نواری، نوعی از پی کم عمق است که از طریق متصل شدن پی های هر طرف (در عرض و طول) ساخته می شود. نسبت طول پی نواری در مقایسه با عرض آن بیشتر است و معمولا پی هایی که نسبت طول به عرض آن بزرگتر از ۴ یا ۵ باشد، فونداسیون نواری گویند.

عرض فونداسیون نواری، بستگی به ظرفیت تحمل خاک و بار ساختمان دارد. هرچقدر ظرفیت تحمل خاک بیشتر باشد، عرض پی به همان نسبت بار کمتر خواهد بود.

 

نحوه اجرای فونداسیون نواری

نحوه اجرای فونداسیون نواری بعد از انجام اقدامات مورد نیاز برای پیاده سازی نقشه ساختمان، مطابق با محاسبات انجام شده اجرا می شود. با تخریب سازه های قدیمی، نوبت به گودبرداری و پیاده سازی نقشه روی زمین می رسد. می توان با کمک دوربین نقشه برداری، جای ستون ها و عرض مسیر فونداسیون را مشخص کرد.

  • بعد از آن قالب بندی فونداسیون با آجر انجام می شود؛ مزیت استفاده از قالب آجری، سرعت بالای ایجاد آن، عدم نیاز به نیروی کار ماهر، راحتی انجام کار با هزینه پایین است.

    برای مسطح کردن زمین نیز لازم است از بتن مگر با ضخامت ۱۰ الی ۱۵ سانتی متر و عیار سیمان ۱۵۰ کیلوگرم استفاده کرد. بتن مگر با استفاده از دامپر ساخته شده و می توان توسط کارگران در مسیر پی نواری آن را اجرا کرد. پس از سفت شدن بتن مگر، نوبت به آرماتوربندی می رسد.

  • میلگردهای طولی و عرضی بر حسب نقشه سازه فونداسیون، توسط کارگران در اندازه محاسبانی بریده می شود. بریدن میلگردهای طولی و عرضی، با توجه به نقشه سازه فونداسیون انجام می شود. انتهای میلگردهای طولی و عرضی باید دارای خم ۹۰ درجه بوده و شاخه های ۱۲ متری داشته باشند.
  • بنابراین اگر بعد طولی ساختمان از ۱۲ متر بیشتر باشد، به اورلب کردن آرماتورهای طولی بر حسب مقررات نظام ساختمان است. میلگردهای طولی و عرضی با استفاده از مفتول ثابت شده و در جای خود محکم بسته می شوند.
    تماس
  • توجه داشته باشید که آکس بندی پلان فونداسیون، صفحه ستون و بولت ها حتما در جایگاه تعیین شده مطابق محاسبات قرار بگیرد. انتهای هر میلگرد طولی و عرضی نیز، باید خم ۹۰ درجه داشته باشد. میلگردها در شاخه های ۱۲ متری ساخته می شوند. بعد از آن می توانید بتن ریزی کنید.
  • معمولا در بنای کوچک، مقیاس بتن ریزی و طرح اختلاط توسط کارگران اجرا می شود؛ اما در سازه های بزرگ، لازم است حتما بتن ریزی از طریق تراک میکسر انجام شود.

فواید و معایب بتن ریزی فونداسیون نواری

فونداسیون نواری فواید و معایبی دارد که در این قسمت به شرح آن پرداخته ایم. در شرایطی که ظرفیت تحمل خاک های سطحی برای پشتیبانی از فشارهای وارد شده بر ساختمان کافی نباشد، از فونداسیون و پی های عمیق استفاده می شود.

ساختمان های بزرگ تر یا پیچیده ممکن است نیاز به استفاده از انواع مختلف پی را داشته باشند. فونداسیون های نواری مزیت های بسیاری دارند و به همین دلیل در بسیاری از پروژه ها مورد استفاده قرار می گیرند. در زمان طراحی و اجرای فونداسیون نواری، لازم است به نکات مندرج در آیین نامه و مقررات ملی ساختمان توجه داشته باشید.

مزایای بتن ریزی فونداسیون نواری

  • توانایی تحمل فشار بارهای شدید ساختمان
  • طراحی ساده
  • ساخت کم هزینه و سریع با نیروی کار ساده
  • عملکرد مطلوب در طولانی مدت
  • عایق بندی بهتر خاک
  • احتمال بلند شدگی فونداسیون نواری بسیار کم و یا غیر ممکن است. زیرا تمام سطح فونداسیون نواری به صورت یکپارچه عمل می کند.
  • مقاومت خوبی در برابر زلزله دارد. بسته به جهت نیروهای وارد شده بر اثر زلزله، در قسمت های بزرگی از پی، تغییر شکل به صورت مداوم معکوس خواهد شد و عملکرد آن یکپارچه است.
  • کاربردی در ساختمان هایی با سازه بتنی و فولادی
  • مناسب استفاده در بستر هایی از زمین که امکان رانش خاک دارد.
  • سرعت بالای اجرای فونداسیون با پی نواری
  • فونداسیون نواری در مقایسه با فونداسیون‌ های رادیه یا همان فونداسیون گسترده، آرماتور کمتری مصرف می‌شود.
  • فضاهای خالی در میان پی ها، جایی مناسب برای تاسیسات را فراهم می کند.
  • مناسب برای باربری با وزن بالا در خاک با مقاومت پایین
    تماس

معایب بتن ریزی فونداسیون نواری

  • قادر نیست به خوبی در اتصال یکپارچه کف به زیر زمین عمل کند
  • فونداسیون نواری در مقایسه با فونداسیون منفرد، به بتن و میلگرد تقویتی بیشتری نیاز دارد، بنابراین هزینه اجرای آن بیشتر است.
  • فونداسیون نواری، با هدف مقابله با لنگرهای خمشی (ممان خمشی)، نظیر یک تیر بتنی استاندارد طراحی می گردد.

 

قیمت بتن ریزی فونداسیون

قیمت بتن ریزی فونداسیون و اجرای فونداسیون، سازه اسکلت بتنی، اسکلت آهنی و کف سازی به شرح زیر است. می توانید برای اطلاع از تغییرات احتمالی قیمت بتن ریزی فونداسیون در سال جدید، با کارشناسان ما تماس بگیرید.

برای مشاوره در زمینه بتن ریزی فونداسیون می توانید با کارشناسان ما تماس بگیرید و یا سوالات خود را در بخش دیدگاه ها مطرح نمایید:

تماس

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
تماس فقط تهران