اسکلت بتنیگودبرداری

دیوار برشی بتنی چیست؟ نحوه آرماتوربندی دیوار برشی

در این مقاله می خوانید دیوار برشی بتنی چیست، همچنین نحوه آرماتوربندی دیوار برشی را به صورت گام به گام با جزئیات کامل شرح داده ایم. با مطالعه این مقاله هر آنچه در مورد دیوار برشی بتنی و آرماتوربندی دیوار برشی لازم است بدانید را می خوانید. در ادامه از نکات مهم مربوط به دیوار برشی، نحوه قالب بندی دیوار برشی، بهترین محل دیوار برشی کجاست و اینکه نمونه دیوار برشی بتنی چه ویژگی هایی دارد مطلع می شوید.

تماس

هرگونه بی احتیاطی در اجرای دیوار برشی و دیوار حائل می تواند موجب بروز خسارات و مشکلات خطرساز شود، بنابراین پیشنهاد می کنیم این مقاله را که راهنمای اجرای دیوار برشی بتنی است، به دقت مطالعه کنید و در صورت نیاز به کسب راهنمایی با کارشناسان سایت خانه سازها تماس بگیرید. علاوه براین می توانید سوالات خود را در زمینه دیوار برشی بتنی و نحوه آرماتوربندی دیوار برشی در قسمت دیدگاه ها درج نمایید و منتظر پاسخ فوری سایت خانه سازها باشید.

دیوار برشی چیست؟

دیوار برشی یک دیوار از جنس بتن مسلح با میلگردهای افقی و قائم است و به عنوان دیوار سازه ای در برابر نیروهای جانبی نظیر زلزله و باد مقاومت می کند. دیوار برشی دیواری است که به طور عمده تحت تاثیر بارهای جانبی اقع در صفحه خود است و نقش اصلی آن افزایش مقاومت در برابر تحمل فشار و انتقال نیروهای حاصل از فشار می باشد.

در آیین نامه ها از دیوار برشی به عنوان سیستم مقاوم در برابر بارها جانبی یاد شده است. مطابق با مبحث نهم مقررات ملی ساختمان، طراحی دیوارهای سازه ای یا همان سیستم دیوار برشی، تنها در دو حالت شکل پذیری معمولی و ویژه نام برده شده است. در واقع در ویرایش این مبحث از مقررات ملی ساختمان، دیوار برشی با شکل پذیری متوسط حذف شده است .

سیستم عملکرد دیوار برشی بر خلاف دیوار حائل است. زیرا دیوار حائل معمولا بار عمود بر صفحه خود را تحمل می کند اما دیوار برشی بارهای درون صفحه ای را که حاصل نیروهای جانبی نظیر زلزله هستند را تحمل می کند.تماس

با هدف مقابله با نیروهای جانبی که بر مقاومت در برابر باد و زلزله موثر هستند، از دیوار برشی برای ساخت سازه استفاده می شود. دیوار برشی را با توجه به ملزومات معماری و در بخش های مختلف پلان ساختمان می توان مورد استفاده قرار داد. البته باید دقت کرد که هنگام قرار دادن آن در پلان، تا حد امکان متقارن باشد.

به این دلیل که اجرای غیرمتقارن دیوارهای برشی می تواند موجب فاصله گرفتن مرکز سختی از مرکز جرم شود و در زمان زلزله، نیروی برشی وارد به مرکز جرم، سازه را تحت پیچش قرار دهد.

همانطور که شرح دادیم، دیوار برشی یک دیوار بتنی مسلح است که ساختار آن شامل حجم بالایی از بتن و میلگرد است. بنابراین اگر در ساخت یک سازه، بی دلیل از دیوار برشی استفاده شود، وزن سازه به شدت افزایش پیدا می کند و از نظر اقتصادی کار درستی نیست. بنابراین فقط باید زمانی از این دیوار برشی بتنی استفاده کرد که بدانیم احتمالا قرار است متحمل فشار باد، زلزله و … قرار بگیرد.

تماس

نحوه آرماتور بندی دیوار برشی

نحوه آرماتوربندی دیوار برشی و اطلاع از جزئیات اجرای آرماتوربندی در ایمنی سازه بسیار اهمیت دارد. آرماتورهای عمودی دیوار برشی در زمان اجرای آرماتوربندی فونداسیون که موقعیت آن در نقشه مشخص شده، در محل خود جایگذاری می شود.

آرماتور های عمودی که برای اجرای دیوار برشی یا حائل در فونداسیون قرار داده می شود، با نام آرماتور ریشه نیز شناخته میشود. توجه داشته باشید که در زمان قرار دادن آرماتور ریشه دیوار بتنی، آرماتور در محل نصب صفحه ستون ها قرار نداشته باشد.

بعد از بستن آرماتورهای ریشه، برای جلوگیری از جابه جا شدن آنها قبل از بتن ریزی فونداسیون، لازم است آنها را با استفاده از یک یا دو عدد آرماتور افقی به هم ببندید. علاوه براین توجه داشته باشید که حداقل طول آرماتورهای ریشه به اندازه ای است که بتوان ضوابط همپوشانی آرماتور را رعایت کرد.تماس

در مرحله بعد و بعد از اتمام بتن ریزی فونداسیون و نصب ستون فلزی، لازم است آرماتورهای اصلی عمودی به ریشه ها وصل شوند و بعد از آن مطابق نقشه های اجرایی، آرماتوربندی افقی و بستن سنجاقک های مورد نیاز انجام شود.

آرماتورهای افقی و عمودی باید منظم و با فاصله دقیق به وسیله سیم آرماتوربندی به هم وصل شوند. به این ترتیب تا پایان مرحله بتن ریزی در محل خود ثابت باقی می مانند. در عین حال امکان عبور بتن از لابه لای آن ها نیز به سادگی فراهم است.

توجه داشته باشید که در محل برخورد آرماتورهای افقی به ستون، اگر بزرگتر بدون عرض دیوار برشی از ابعاد ستون های فلزی باشد، میلگردها به صورت کامل از روی ستون عبور کنند. در غیر این صورت لازم است با خم کردن آرماتورهای افقی مطابق با جزئیات درج شده در نقشه اجرایی در پشت ستون، میلگرد و بتن را با هم درآمیخت.

با تکمیل شدن آرماتور بندی دیوار برشی و کنترل اجرای صحیح آن توسط مهندس ناظر، لازم است قطعات فاصله انداز روی آرماتورها نصب شود تا قالب به آرماتور نچسبد و کاور بتنی روی شبکه آرماتور تامین شود.تماس

قالب بندی در آرماتوربندی دیوار برشی

در پایان آرماتوربندی، نوبت به قالب بندی می رسد. در قالب بندی اجرای آرماتوربندی دیوار برشی لازم است به نکات مهم و اساسی زیر توجه داشته باشید:

از نکات اساسی به ویژه در اسکلت های فلزی که تیرها یا ستون ها داخل بتن قرار میگیرد این است که یا یا ستونها داخل بتن قرار می گیرد و یا با بتن درگیر خواهد شد. نکته مهم دیگر این است که عبور صحیح و کامل که بدون قطع میلگرد انجام می شود از هر دو طرف تیرهای فلزی مدفون در بتن باشد.

به خاطر داشته باشید که در صورت وجود چنین تیرهایی لازم است برای درگیری کامل بتن با تیر فلزی، روی هر دو بال تیر برشگیر هایی را جوش داد. برای اینکار می توان از قطعات پروفیل ناودانی استفاده کرد.تماس

برای عبور مناسب و راحت بتن، کنترل کنید که فضای مناسب در محل قرارگیری تیر فلزی از داخل دیوار بتنی وجود داشته باشد.

در غیر این صورت می تواند باعث کرمو شدن بتن در آن قسمت از دیوار برشی بتنی شود.

بعد از تکمیل فرایند کنترل های مورد نیاز قبل از قالب بندی، لازم است نصب صفحه های قالب بوسیله پین و گوه به یکدیگر و بر روی آرماتورهای بسته شده انجام شود.

همزمان با اجرای این فرایند لازم است برای محکم کردن قالبها بر روی دیوار اقدام کنید تا از خروج قالبها از حالت شاقولی و شکم دادن آنها در مرحله بتن ریزی جلوگیری شود. برای این کار می توان از جک های قالب بندی، لوله های با مقاومت کافی و بست های خروسکی، چهارتراش های چوبی و پروفیل های فلزی، سولجر و براکت های ویژه قالب بندی دیوار بتنی و سایر ابزارهای  کاربردی استفاده کرد.

بعد اتمام قالب بندی و پیش از بتن ریزی دیوار برشی لازم است استحکام قالب ها و پشت بند آنها را بررسی کنید. زیرا می تواند خطرات و خسارات سنگین مالی را به دنبال داشته باشد.

تماس

بتن ریزی دیوار برشی

در بتن ریزی دیوار برشی و اجرای فرایند آرماتوربندی دیوار برشی، می توان بعد از تکمیل قالب بندی و کنترل های ضروری، حجم بتن مورد نیاز را محاسبه کرد و مطابق با مقاومت مورد نیاز که مهندس محاسب آن را در نقشه های اجرایی تعیین کرده، اقدام به سفارش بتن کنیم.

بررسی محل عبور لوله بتن ریزی در محل استقرار پمپ بتن و یا پمپ دکل برای بتن ریزی، همچنین وجود دستگاه های ویبره و تجهیزات مورد نیاز، لوازم ایمنی پیمانکار و … از موارد مهم برای بررسی قبل از سفارش بتن ریزی دیوار برشی است.

بهتر است بعد از مشاوره با مهندس ناظر پروژه، برای بدست آوردن سطح صاف در پشت قالب و همچنین برای جلوگیری از کرمو شدن بتن از مواد روان کننده استفاده شود.

تماس

اجرای دیوار برشی بتنی و دیوار حائل

اجرای دیوار برشی بتنی به عنوان یک سیستم جانبی شکل‌ پذیر با سختی بالا، بسیار مهم است و اجرای این سیستم در هر دو نوع اسکلت فولادی و اسکلت بتنی اجرا می شود. جزئیات و نکات مهم در اجرای دیوار حائل و دیوار برشی در سازه های بتنی و فولادی مشابه یکدیگر است. اما جزئیات آنها متفاوت است، در ادامه مطلب به شرح آن‌ ها پرداخته ایم:

روش اجرای دیوار حائل و دیوار برشی در اسکلت بتنی

هنگام ساخت سازه های بتنی، مراحل اجرای آرماتوربندی ستون‌ ها و دیوارها هم‌ زمان انجام می‌ شود. برای این کار لازم است ابتدا آرماتورهای قائم دیوار برشی و ستون‌ های دو طرف آن در طول مناسب برش زده شود و با آرماتورهای انتظار فونداسیون اورلب شود.

بعد از آن خاموت و سنجاقی ستون‌ ها را در جای خود نصب کنید و بعد از تکمیل آرماتوربندی ستون‌ ها، آرماتورهای افقی دیوارها ،برش و خم خورده که با خم ۹۰ درجه در دو انتها ایجاد شده، روی آرماتورهای قائم نصب شود.

تماس

انواع دیوار برشی

تشخیص انواع دیوار برشی در آرماتور بندی دیوار برشی بسیار مهم است. دیوار برشی با توجه به طراحی و نوع استفاده مواد و مصالحی نظیر فولاد، بتن، مصالح بنایی و مصالح مرکبی ساخته می شود و بر اساس ترکیبات تقسیم‌ بندی شده و با هم متفاوت هستند.

  • دیوارها از نظر شکل ظاهری دارای آرماتوربندی متفاوت می باشند؛ به طور مثال دیوار برشی با شکل مستطیلی دارای آرماتور یکنواخت است.
  • اما دیوار برشی یا ‌دمبلی با آرماتوربندی متمرکز در انتها، دو دهانه‌ ای و یا با شکل L آرماتوربندی می شود.
  • آرماتوربندی دیوار برشی بتنی که ساخت اسکلت آن، فلز به کار رفته به شکل مستطیلی بوده و گاهی برای آن از آرماتور متمرکز نیز استفاده می گردد.تماس

    انواع دیوار برشی از نظر ظاهری، شامل موارد زیر هستند:

    ۱) دیوار برشی به صورت U شکل یا L شکل که حاصل اتصال دو یا سه دیوار برشی، در راستای عمود برهم است.

    ۲) دیوار برشی دارای یک ستون در ابتدا یا انتها

    ۳) دیوار برشی دارای دو ستون ابتدایی و انتهایی

    ۴) دیوار برشی بدون ستون انتهایی و به صورت یکسان

    ۵) دیوار برشی با یک یا دو ستون ضخیم‌ تر از عرض دیوار در ابتدا و انتهای دیوار برشی

    در ادامه با نحوه اجرای دیوار برشی و دیوار حائل آشنا می شوید:

    مراحل اجرای دیوار برشی

    مراحل اجرای دیوار برشی و طراحی آن در ساختمان با اسکلت فلزی، برای کنترل بارهای جانبی وارد بر ساختمان میباشد. لازم است موقعیت دیوار برشی در نقشه ساختمان نظیر بادبندها باشد و طوری اجرا شود که مرکز جرمی هر طبقه بر مرکز سختی آن منطبق باشد.

    بیشتر فشارهای جانبی که از سوی بارهای برشی بر ساختمان وارد می شود را دیوار برشی تحمل می‌ کند و به همین دیلی می تواند باعث تحکیم ساختمان‌ شود.

    در آرماتوربندی دیوار برشی ابتدا محل آرماتور عمودی، در نقشه ساختمان‌ و در فونداسیون مشخص می گردد. به طور معمول، آرماتوربندی دیوار برشی در حالت سر خم با فاصله‌ هایی که در پلان ساختمان مشخص شده جایگذاری می شود و امکان اجرای آرماتور عمودی را ایجاد می کند.

    آرماتور عمودی برای قرارگیری و اجرای دیوار برشی مورد نیاز است. البته می توان برای اجرا از دیوار حائل نیز استفاده کرد. نام دیگر آرماتور عمودی در ساختمان‌ ها آرماتور ریشه است.

    توجه داشته باشید که در زمان قرار دادن آرماتور ریشه به هیچ‌ وجه آرماتورها در محل صفحه‌ ستون قرار نداشته باشند. پس از آن نیز آرماتورهای ریشه، جایگذاری شوند و برای اینکه مانع از جابجایی آنها شوید، حتما قبل از اقدام به بتن‌ ریزی آن را به یک آرماتور عمودی متصل کنید. طول آرماتورهای ریشه طوری باشد که بتواند ضوابط همپوشانی آرماتورهای دیگر را تامین کند.

    پس از پایان مراحل بتن ریزی فونداسیون و قرار دادن ستون‌ های فلزی، آرماتورهای اصلی به صورت عمود بر ریشه‌ها نصب می شوند.تماس

    در مرحله بعدی آرماتوربندی دیوار برشی، مطابق با نقشه، اجرای آرماتور بندی افقی و نصب سنجاقک‌ها اجرا می شود. لازم است کل آرماتورهای افقی و اصلی به طور دقیق و با رعایت فاصله لازم در نقشه اجرایی، قرار بگیرند و از طریق سیم آرماتوربندی به هم وصل شوند تا در زمان بتن‌ ریزی ثابت باقی بمانند.

    در اجرای مراحل آرماتوربندی دیوار برشی توجه کندی که در محل برخورد آرماتورهای افقی، اگر عرض دیوار بزرگ‌ تر از ابعاد ستون فلزی باشدف در این صورت میلگردها باید کاملا از ستون رد شوند. در غیر این صورت لازم است مطابق با جزئیات نقشه‌ های اجرایی، برای درگیر کردن میلگرد و بتن، با خم کردن آرماتورهای افقی در پشت ستون‌ ها، اقدام کرد.

    هنگامی که آرماتوربندی دیوار برشی کامل شد، بررسی کنید که مراحل اجرا توسط مهندس ناظر به درستی انجام شود و در زمان تأیید، قطعات فاصله بر روی آرماتورها قرار گرفته باشد تا قالب‌ ها بر روی آنها نصب شده و در نهایت کاور بتنی لازم بر روی شبکه آرماتور ایجاد شود.  پس از اتمام مرحله آرماتور بندی دیوار نبشی، نوبت به آغاز مرحله قالب‌ بندی می رسد.

    نحوه آرماتوربندی دیوار برشی بسیار حساس است زیرا باید نوع دیوار برشی در آن به درستی اجرا شود. نوع مصالح لازم برای انجام کار نیز بسیار اهمیت دارد زیرا آرماتوربندی ساختمان وظیفه حفظ و تحکیم ساختمان را بر عهده دارد.

    برای مشاوره در زمینه خرید آهن‌ آلات و بهترین مصالح آرماتوربندی دیوار برشی می توانید با کارشناسان سایت خانه سازها تماس بگیرید و مصالح مورد نیاز پروژه را با قیمت مناسب تهیه کنید.تماس

    نحوه آرماتور بندی دیوار برشی بتنی

    در این قسمت نحوه آرماتوربندی دیوار برشی بتنی را شرح داده ایم در اجرای دیوار برشی با ضخامت بیشتر از ۲۵ سانتی‌ متر که می توان گفت شامل دیوار برشی به جز دیوارهای زیرزمین و دیوارهای حائل می باشد، هر یک از آرماتورهای قائم و افقی لازم است در دو سفره به موازات سطوح دیوار اجرا شوند. برای انجام آرماتوربندی دیوار برشی بتنی به نکات زیر توجه داشته باشید:

    ۱) در دیوارهایی که یک جهت آن در تماس با خاک یا هوای بیرون است توجه کنید که یک شبکه آرماتور شامل حداقل نصف و حداکثر دو سوم کل آرماتور لازم برای هر امتداد باشد و لازم است در فاصله‌ ای که بیش از ۵۰ میلی‌ متر و کمتر از یک سوم ضخامت دیوار از رویه است و در تماس با خاک یا محیط خارجی می باشد، قرار داده شود. نکته ای باید در نظر داشته باشید این است که یک شبکه آرماتور، به باقی مانده آرماتور مورد نیاز برای هر امتداد گویند که باید در فاصله‌ ای بیش از ۲۰ میلی‌ متر و کمتر از یک سوم ضخامت دیوار باشد و به درستی روی هم قرار داده شوند. در این شرایط حداقل پوشش بتن ۳ سانتی‌ متر ی را در نظر داشته باشید.

    ۲) در سایر دیوارها هر شبکه آرماتور، شامل نصف آرماتور مورد نیاز،در هر امتداد است که باید در فاصله‌ بیش از ۲۰ میلی‌ متری و کمتر از یک سوم ضخامت دیوار باشد که از هر رویه قرار داده می شود.

    تماس

    نکات مهم در آرماتوربندی دیوار برشی بتنی

    در آرماتوربندی دیوار برشی بتنی، لازم است به نکات مهم زیر دقت داشته باشید:

    • توجه کنید که فاصله میلگردهای قائم و میلگردهای افقی که مجاور در هر شبکه هستند، به هیچ عنوان نباید بیش از سه برابر ضخامت دیوار و ۳۵۰ میلی‌ متر باشند.
    •  همچنین دقت کنید که دور تا دور بازشوها، لازم است حداقل دو میلگرد با قطر ۱۶ میلی‌ متر یا هم اندازه آن قرار داده شود. این میلگردها باید از گوشه بازشو به داخل دیوار ادامه داشته باشند تا به طور مناسب مهار گردند.
    • اگر دیوار برشی که میلگردهای خمشی آن در دو لبه دیوار متمرکز شده اند در ساخت سازه به کار برود، در واقع قابلیت استهلاک انرژی زلزله در دیوار بیشتر خواهد شد و بهتر است که میلگردهای کششی به وسیله تنگ یا خاموت دورپیچ شوند.
    • در ساختمان‌ های کوتاه و متوسط لازم نیست که دو لبه دیوار برشی به صورت برجسته ساخته شود. بلکه میزان ضخامت دیوار برای ستون های اطراف کافی است.
    • توجه داشته باشید که مرکز ثقل هر طبقه، به مرکز سختی دیوارهای برشی نزدیک باشد.
    • دیوار برشی باید در برابر فشار نیروهای خمشی و برشی محاسبه شده و مسلح شود.
    • هنگام اجرای دیوار برشی دقت کنید که فاصله بین میلگردهای برشی را هرگز نباید از ۱٫۵h یا ۲۵ سانتی‌ متر بیشتر در نظر بگیرید. h همان ارتفاع مقطع است.
    • بعد از نصب آرماتورهای U شکل (رکابی) لازم است که از تغییر فاصله شبکه مش دو طرف جلوگیری شود.
    • علاوه براین، میلگردهای سقف نیز حتما باید با خم ۹۰ درجه انتهایی در دیوار به طور کامل مهار شوند. اگر میلگرد کوتاه بود لازم است از آرماتورهای تقویتی L شکل با طول مهاری کافی استفاده گردد.
    • نکته مهم در اجرای آرماتوربندی دیوار برشی این است که حتما از معادل کردن مقطع آرماتور در دیوارهای برشی و ستون ها خودداری کنید. میتوانید برای معادل کردن مقطع آرماتور در فونداسیون، تیر و دال با مجوز دستگاه نظارت اقدام کنید.
    •  به جای اورلپ کردن آرماتورها و کاهش تراکم مقطع نیز می توانید از کوپلر و جوش سر به سر ( فورجینگ ) استفاده کنید.

    تماس

    نحوه قالب بندی دیوار برشی

    نحوه قالب بندی دیوار برشی به این ترتیب است که بعد از تکمیل آرماتوربندی دیوار برشی و کنترل اندازه طول، قطر، فواصل، خم میلگردها و تمیز کاری پای کار، مرحله قالب بندی اجرا می شود. هنگام قالب بندی دیوار معمولا از قالب فلزی و چوبی استفاده می‌ شود. عرض قالب‌ های فلزی دیوار در اندازه ۱۰- ۱۵- ۲۰- ۲۵- ۳۰- ۳۵- ۴۰- ۴۵-۵۰ سانتی‌ متر است و طول قالب فلزی ۱۰۰ سانتی‌ متر است.

    قالب بندی دیوار برشی دو طرفه

    تا چه خد با قالب بندی دیوار برشی دو طرفه آشنایی دارید، لازم است بدانید در مرحله اول، قالب‌ ها توسط پین و گوه فلزی روی هم سوار شوند. پین و گوه از ورق فلزی به ضخامت ۵ میلی‌متر ساخته شده که به صورت نری و مادگی است. کاربرد آن اتصال آسان قالب‌ ها به یکدیگر می باشد.

    در حالت معمول، برای هر قالب با توجه به نحوه قرارگیری در کنار سایر قالب ها و البته توجه به نوع چیدمان، می توان شش جفت پین و گوه استفاده کرد.

    در قالب بندی دیوارها دو روش کاربردی وجود دارد، روش اول همان قالب‌ های هر ردیف است که قائم به صورت یک در میان بوده و جهت عبور بولت‌ ها از نوع سوراخ‌ دار انتخاب می گردد. روش دوم قالب‌ هایی با عرض ۵۰ سانتی‌ متر است که همگی بدون سوراخ است و میان هر ردیف دیوار، یک ردیف قالب سوراخ‌دار به عرض ۱۰ سانتی‌ متر مورد نیاز است.

    توجه داشته باشید که هر دو روش بسیار کاربردی و مفید است و انتخاب آن بستگی به تجهیزات و قالب های موجود در اجرای کار دارد. این سوراخ ها برای عبور بولت از دیوار در نظر گرفته شده اند. پس از چیدن و اتصال قالب های یک سمت دیوار در قالب های دو طرفه، می توانید برای نصب بولت ها اقدام کنید. در این مرحله لازم است، ابتدا لوله پولیکا متناسب با ضخامت دیوار بریده شود و بولت ها درون آن‌ ها قرار بگیرد.تماس

    این کار را به این دلیل انجام می دهیم که بعد از خشک شدن بتن، بتوان بولت ها از میان دیوار بیرون آورد و لوله‌های پلاستیکی در دیوار باقی بماند. در واقع بولت به تجهیزاتی گویند که از نزدیک شدن قالب‌ ها به هم جلوگیری می کنند و بولت نیز در پایان از بتن خارج می شود . انواع بولت‌ شامل انواع چدنی، پلاستیکی و فلزی است.

    برای جلوگیری از نشت آب از جای بولت ها در سازه‌های خاص باید از میان بولت آب‌بند استفاده کرد. برای کسب اطلاع بیشتر درمورد تجهیزات قالب بندی و انواع میان بولت‌ ها می توانید با کارشناسان سایت خانه سازها تماس بگیرید.

    اما بولت فلزی چیست؟ بولت فلزی در واقع به یک پیچ تمام رزوه یا دو سر رزوه از جنس فولاد ضد زنگ یا با روکش گالوانیزه گویند که دو مهره را برای اتصال قالب ها و پشت‌ بندهای قائم (سولجر) به هم وصل می کند.

    کاربرد این وسیله این است که دو وجه قالب فلزی که روبروی هم قرار دارند را به هم وصل می کند و به این ترتیب به علت  فاصله گرفتن آن‌ ها از هم، در اثر فشار جانبی بتن متحمل فشار نمی شود. بعد از نصب بولت ها، قالب بندی وجه متقابل هم به همین ترتیب انجام می‌ شود.تماس

    در مرحله بعد اجرای قالب بندی دیوار برشی، برای یکپارچگی قالب ها، پشت بندهای افقی به طور معمول از زوج لوله داربستی به قطر ۵ سانتی‌ متر ساخته شده است و البته گاهی نیز قوطی و ناودانی به فاصله محور تا محور ۵۰ سانتی‌ متر با استفاده از گیره در پشت قالب ها متصل می گردد.

    نحوه اتصال لوله به این صورت است که قلاب گیره در سوراخ‌ های لبه قالب قرار می گیرد، سپس با سفت کردن پیچ که برای آن در نظر گرفته شده است، به لوله متصل می‌ گردد.

    در این مرحله بعد از نصب بولت ها و پشت بندهای افقی، نوبت به نصب سولجر ها یا پشت بندهای قائم می رسد. سولجر ها معمولا از زوج پروفیل قوطی و یا لوله ساخته شده و بار جانبی قالب ها که به علت قرار گرفتن در معرض فشار بتن است را تحمل می کنند.تماس

    شار جانبی قالب ها با افزایش ارتفاع دیوار افزایش پیدا می کند، به ویژه در نواحی زیرین حتما باید از پروفیل های مقاوم و مناسب استفاده شود.

    در قالب بندی آرماتورهای دیوار برشی، بولت ها از میان سولجرها عبور می کنند و با استفاده از واشرها و مهره بولت که به آن مهره خروسکی هم گفته می شود از دو طرف کاملا محکم خواهند شد.

    واشرها با ایجاد سطح اتکای زیاد، نیرو را توزیع و از له شدن آن بر اثر فشار جلوگیری می‌ کند. اگر از سولجر قوطی یا ناودانی از واشر کاس استفاده می کنید و یا پروفیل لوله که در دیوارهای کوتاه‌ تر از سه متر شروع می شود، به کار می برید، حتما از واشر دو لوله استفاده گردد.

    با هدف کاهش فشار ناشی از وزن بتن روی قالب، می توان مهره خروسکی و واشر را به کار برد. مهره خروسکی از آلیاژ چدن نشکن و یا فولاد ساخته شده است این مهره از نوع چدنی ساخته می شود تا مقاومت بالاتر و دوام بیشتری در برابر زنگ‌ زدگی داشته باشد.

    در این مرحله از قالب بندی دیوار برشی دو طرفه، می توان قالب‌ های با ارتفاع زیاد را مهار های مایل هر دو سه متر نصب شده در نظر گرفت و بعد از شاقول کاری نهایی قالب‌ ها، عملیات بتن ریزی را شروع کرد. برای رفع هرگونه سوال و ابهام در مورد نحوه قالب بندی و انواع آن می توانید با تیم پشتیبانی سایت خانه سازها تماس بگیرید.

    بعد از بتن ریزی، قالب ها باز می شوند و برای ترمیم نواقص احتمالی و خلل و فرج سطح بتن می توان اقدام کرد. توجه داشته باشید که مراحلی که تا اینجا شرح داده ایم می تواند به صورت طبقه به طبقه تا تراز نهایی تکرار شود.تماس

    علاوه براین برای اجرای کار در ترازهای بالاتر، می توان از داربست یا براکت برای ایجاد سکوی اجار کار استفاده کرد. البته اجرای براکت بولت های فلزی ملزم به استفاده از سوراخ های دیوار است و راکت روی آن نصب می‌ شود.

    در اجرای قالب بندی آرماتور بندی دیوار برشی دو طرفه در دیوارهای کوتاه با طول زیاد، مانند دیوار حائل، می‌ توان با هدف صرفه جویی از روش قلاب گذاری استفاده کرد در این روش نیازی به اجرای داربست نیست.

    به این صورت که بعد از بتن ریزی طبقه پایین، لوله‌های پلیکا با قطر ۵ سانتی‌ متر و عرض دیوار بریده می شود، بعد از آن با پر کردن داخل آن با یونولیت، داخل بتن سخت کار گذاشته می شود. در مرحله پایانی می توان بعد از باز کردن قالب ها، با قرار دادن لوله داربستی درون غلاف ها و گذاشتن تخته بنایی از آن به عنوان سکوی کار استفاده کرد.

    تماس

    قالب بندی دیوار برشی یک طرفه

    نحوه انجام قالب بندی دیوار برشی یک طرفه دارای نکات مهمی است که اطلاع از آن به اجرای ساده کمک خواهد کرد. می توان هنگامی که دسترسی به یک سمت دیوار برای اجرای قالب بندی امکان پذیر نیست از قالب بندی دیوار برشی یک طرفه استفاده کرد.

    مانند اجرای دیوار برشی در موقعیتی که یک سمت آن دیوار همسایه باشد. همچنین اگر یک سمت آن خاک و … باشد قالب بندی یک طرفه استفاده می شود. در اجرای قالب بندی دیوار برشی یک طرفه به این نکته توجه داشته باشد که در سمتی که دسترسی برای جایگیری قالب وجود ندارد، می توان از یونولیت یا پلی استایرن استفاده کرد.

    در سمت دیگر پانل ها می توان از پین و گوه تثبیت شده استفاده کرد و بعد از آن با کمک پشت بندهای افقی برای مقابله با فشار جانبی بتن، در یک راستا اقدام کرد. علاوه براین برای در یک راستا قرار دادن پانل ها در جهت عمودی، لازم است که از سولجر یا لوله داربستی استفاده شود.

     در قالب‌ های یک طرفه، نحوه اجرای کار به این صورت است که می توان از پشت بندهای مورب در فاصله های مناسب، استفاده کرد و آن را پای دیوارها مهار نمود.

    یکی از مشکلات معمول در زمان بتن ریزی، در رفتن قالب‌ها به ویژه در قالب‌ های یک طرفه است. راه حل این مشکل و جلوگیری از هدر رفتن احتمالی قالب ها که به علت ضربات وارده و فشار بتن است، به این صورت است که باید مرتبا پشت بندها و جک‌ ها را کنترل کرد و  در صورت شل شدن مجددا سفت آنها را سفت کرد.

    نکات اجرای قالب بندی دیوار برشی بتنی

    برای اجرای قالب بندی دیوار برشی بتنی لازم است به نکات زیر توجه داشته باشید:

     قالب بندی دیوار برشی بعد از کنترل مجدد آرماتوربندی دیوار برشی و بررسی فاصله ها، خم ها و نصب اسپیسرها اجرا می گردد.

     پیش از قالب بندی دیوار برشی در طبقات بالاتر، لامز است فاصله و مرز بین بتن قدیم به خوبی تمیز شود و سنگدانه های سست جدا شود.

    برای اجرای صحیح قالب بندی دیوار برشی، توجه داشته باشید که این کار را کاملا منظم و بدون درز انجام شود و حداکثر یک متر از بولت و پشت بند قائم استفاده شود. همچنین مقطع سولجرها با مقاومت خمشی تناسب داشته باشد و متناسب با ارتفاع دیوار برشی ها باشد.

     هنگام اجرای قالب بندی دیوار برشی همواره در هر طبقه به صورت یکپارچه اقدام کنید و از ایجاد درزهای اجرایی پرهیز کنید. در صورت ضرورت لازم است که محل درزها با استفاده از رابیتس به صورت قائم اجرا شود. علاوه براین هنگام اجرای دیوارهای آب بند با هدف جلوگیری از نشت آب، لازم است از میان بولت آب‌ بند استفاده شود.

    نکات استفاده از واتراستاپ و تسمه

    پیشنهاد می کنیم قبل از استفاده از واتر استاپ و تسمه، به نکات زیر توجه داشته باشید:

    در قسمت‌ درزهای اجرایی دیوارهای آب‌ بند، لازم است پیش از بتن ریزی برای نصب واتر استاپ در محل درزها اقدام شود. علت این کار، جلوگیری از جابه جا شدن در زمان بتن ریزی می باشد. بنابراین می توان از واتر استاپ استفاده کرد و آن ها را به صورت محکم با سیم آرماتوربندی به میلگردها متصل کرد.تماس

    هنگام خرید باید توجه داشته باشید که واتر استاپ، رنگ روشن داشته باشد و علاوه براین حتما آجدار باشد. زیرا رنگ های کهنه نشان دهنده نامرغوب و بازیافتی بودن مواد اولیه در تولید واتر استاپ است.

    در زمان استفاده از واتر استاپ در اجرای کار، توجه داشته باشید که از چرب شدن واتر استاپ ها در برخورد با قالب های بتن جلوگیری کنید. به این دلیل که چرب شدن واتراستاپ می تواند باعث عدم آب‌ بندی کامل آن شود.

     واتر استاپ های P.V.C را هرگز به مدت طولانی در مقابل اشعه ماوراء بنفش خورشید قرار ندهید، زیرا اشعه‌های خورشید می تواند موجب خشک و شکننده شدن آن‌ ها شود. نکته استفاده از واتر استاپ این است که در درزهای حرکتی یا انبساطی به جای واتر استاپ تخت لازم است از نوع حفره‌ دار استفاده کنید.تماس

    به این دلیل که حفره وسط موجب بالا بردن توان حرکتی می شود و در اثر انبساط و انقباض و پیشگیری از پاره شدن واتر استاپ موثر است.

    توجه داشته باشید که در صورت استفاده از نوع تخت، نصف واتر استاپ در مقطع قبلی و نصف دیگر را در مقطع بعدی استفاده کنید . علاوه براین اگر از نوع حفره‌دار، استفاده می کنید حتما باید حفره در مرکز درز قرار داشته باشد.

    اگر به وصله واتراستاپ، نیاز دارید باید از روش اورلپ استفاده کنید حتی با طول زیاد، زیرا وجود آج‌ ها مناسب نیست و باید از جوش سر به سر به وسیله گرمایش توسط اتو یا شعله استفاده کرد. در این مرحله است که واتر استاپ کاملا ذوب می شود ولی از سوختن آن جلوگیری می شود.تماس

    هنگام اجرای کار، تسمه به عنوان میان بولت در قالب بندی استفاده می شود. نحوه استفاده از آن به این صورت است که بین دو پانل یک تسمه قرار می‌ دهند و به وسیله پین و گوه، بین دو پانل ثابت می شود. تسمه‌ها بعد از بتن ریزی در جای خود باقی می مانند. لازم است سر تمسمه‌ ها را با دستگاه فرز ببرید، سپس مقداری ضد زنگ به آن بزنید تا زنگ زدگی به آرماتورهای اصلی دیوارها منتقل نشود.

    اجرای دیوار برشی بتنی در اسکلت فلزی

    اجرای دیوار برشی بتنی در اسکلت فلزی شامل نکات زیر است، پیشنهاد می کنیم قبل از اجرای دیوار برشی به این نکات توجه شود و برای خرید مصالح، همچنین در صورت وجود هرگونه سوال یا ابهام سوالات خود را در بخش دیدگاهها درج نمایید و یا با پشتیبانی سایت خانه سازها تماس بگیرید. تماس

    اولین مرحله در ساخت دیوار برشی در سازه فولادی، تکمیل جوش ستون‌ ها، اتصالات لازم و نصب برشگیرهای اتصال ستون به دیوارها است که طبق نقشه اجرایی محاسبه شده است.

    برشگیرها معمولا از پروفیل ناودانی ساخته می شوند و در رفتار یکپارچه و مرکب دیوار، با ستون‌ های طرفین نقش اساسی دارند.

    اگر طراح صرفا سختی داخل صفحه دیوار را در نظر گرفته باشد، جزئیات اتصال سبک‌ تر و ناودانی‌ ها کوچک‌ تر خواهند بود.

    اما در صورتی که سختی در هر دو جهت داخل و خارج از صفحه دیوار در نظر گرفته شده باشد، معمولا از دیتیل‌ سنگین‌تر با طول و تعداد بیشتر استفاده می‌ شود. بعد از تکمیل برشگیرها و کنترل جوش دادن آن، آرماتورهای قائم و کمرکش‌ ها برش و خم خورده باشد و در جای خود نصب شوند.

    بهترین محل دیوار برشی

    بهترین محل قرارگیری دیوار برشی، در مرکز هر نیمه از ساختمان است. Shear wall ها انواع مختلفی دارند. دیوار برشی بتن مسلح، رایج‌ترین نوعِ مورد استفاده در ایران است. انواع فولادی نسبت به نوع بتن مسلح، سبک‌تر بوده و هزینه اجرای آن نیز کمتر است. ضخامت Shear wall با توجه به نوع آن متفاوت است. به عنوان مثال، ضخامت این المان در انواع بتن مسلح معمولاً ۱۴۰ تا ۵۰۰ میلیمتر می‌باشد. درب و پنجره در دیوار برشی با عنوان بازشو شناخته می‌شود.تماس

    نمونه دیوار برشی بتنی مسلح

    اجرای دیوار برشی بتن مسلح که با عبارت (RC Shear wall) نوشته می شود و در ساختمان‌ های مسکونی کوچک و بزرگ به کار می رود. آرماتوربندی دیوار برشی یکی از اجزای تشکیل دهندۀ RC Shear wall می باشد و در دو جهت افقی و عمودی برای ساخت پروژه ها به کار می رود.

    میلگردهایی که در آرماتوربندی دیوار برشی به صورت عمودی و به عنوان تقویت کننده استفاده می شود، در زون انتهایی دیوار و در نزدیکی دهانه درب و پنجره قرار دارند.

    بهتر است با هدف افزایش مقاومت میلگردها، از خاموت یا تنگ، دورپیچ استفاده شود. ضخامت دیوار برشی مسلح بستگی به عوامل مختلفی نظیر سن ساختمان، ارتفاع سازه و عایق حرارتی دارد. اما این ضخامت معمولا، ۱۴۰ تا ۵۰۰ میلیمتر است. RC Shear wall به طور معمول از دو لایه ساخته شده است و کل ارتفاع سازه را به صورت پیوسته شامل می شود.

    خرید مصالح اجرای آرماتوربندی دیوار برشی

    برای مشاوره اجرای دیوار برشی، خرید مصالح ساخت انواع دیوار برشی و خرید مصالح اجرای آرماتوربندی دیوار برشی می توانید با پشتیبانی “خانه سازها” تماس بگیرید. کارشناسان ما راهنما و پاسخگوی شما عزیزان در سراسر کشور هستند.

    تماس

نوشته های مشابه

‫۴ دیدگاه ها

  1. ما یه دیوار برشی ۵ متر طول و ارتفاع ۴ متر و ضخامت بتن ریختیم بعدش متوجه شدیم ک دوتا مش میلگرد های طولی دیوار بهم چسبیدن بجا اینکه ۵ سانت کاور بگیرن در طول دیوار از هر طرف ۱۲ سانت کاور شده فاصله میلگردا شده ۶ سانت
    ۱میخاستم ببینم مشکلی داره؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
تماس فقط تهران